Connect with us

Published

on

Σε μεγάλη έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξε πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις δραστηριότητες του Ανδρέα Πάτση. Αρνητικές οι πρώτες εντυπώσεις από το καλάθι του νοικοκυριού.

Το τελευταίο διάστημα αποδεικνύεται απαιτητικό για την κυβέρνηση, τόσο ως προς τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όσο και ως προς αυτούς που αφορούν στην υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα της Prorata διερεύνησε τη γνώμη των αναγνωστών/τριων του Newsbomb.gr – οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν και ως «μικρογραφία» της ελληνικής κοινωνίας – ως προς την νομιμότητα ή μη των πράξεων του Ανδρέα Πάτση, την εκτίμηση τους ως προς το αν η κυβέρνηση γνώριζε τις δραστηριότητες του βουλευτή, καθώς και τις πρώτες τους εντυπώσεις για το καλάθι του νοικοκυριού και την αποτελεσματικότητά του. Και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αποτυπώνεται σημαντική δυσφορία και χαμηλή ικανοποίηση από τη διαχείριση και των δύο παραπάνω ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το 80% των αναγνωστών θεωρεί ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε τις δραστηριότητες του κ. Πάτση και δεν διέγραφε τον βουλευτή, έναντι του 16% που θεωρεί ότι δεν τις γνώριζε και πως με το που τις έμαθε τον διέγραψε. Η εκτίμηση αυτή διαπερνάει οριζόντια τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, άνδρες και γυναίκες, νεότερους και μεγαλύτερους ηλικιακά. Μάλιστα, ενδεικτικό του οριζόντιου χαρακτήρα της παραπάνω εκτίμησης είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και το 42% όσων αισθάνονται εγγύτερα στην ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις δραστηριότητες του βουλευτή της. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 8 στους 10 διατηρούν την γνώμη ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση δεν ήταν νόμιμες, με μόλις 2 στους 10 να εκτιμούν ότι ήταν νόμιμες αλλά όχι και ηθικές, με τη συγκεκριμένη άποψη να έχει καθολικό χαρακτήρα, διαπερνώντας και όσους/ες αισθάνονται εγγύτερα στο κυβερνών κόμμα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα που αφορούν το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις πρώτες εντυπώσεις από την εφαρμογή του μέτρου: To 87% των ερωτώμενων θεωρεί ότι πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ανακουφιστικό μέτρο, έναντι του 12% (προερχόμενο από τη δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος) που το θεωρεί, είτε αρκετά, είτε πολύ ανακουφιστικό μέτρο. Φυσικά, λόγω της καθολικότητας του ευρήματος, η παραπάνω εκτίμηση συνυπάρχει, τόσο σε άνδρες και γυναίκες, όσο και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στην ερώτηση αν το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα μέτρο που κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση, η πλειονότητα των αναγνωστών (56%) απαντάει ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση έναντι του 34% που θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα μέτρα και του 8% που θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται και ορισμένα ακόμα μέτρα. Αισθητά δε, πιο δύσπιστες ως προς τον προσανατολισμό και την επάρκεια του μέτρου εμφανίζονται οι γυναίκες, πιθανότατα εξαιτίας της μεγαλύτερης ενασχόλησής τους με τα ψώνια του σπιτιού, η οποία τις οδηγεί στην διαμόρφωση μιας πιο πραγματικής εικόνας σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του.

Αναμενόμενα τέλος, καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στη βάση της εγγύτητας των αναγνωστών με τα πολιτικά κόμματα: Μεταξύ όσων αισθάνονται πιο κοντά στο κυβερνών κόμμα, το 35% εκτιμάει ότι χρειάζονται ορισμένα ακόμα μέτρα ή και καθόλου επιπρόσθετα μέτρα, παρουσιαζόμενοι ως ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες. Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα όσων αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (99%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (88%) εκτιμούν ότι, είτε τα μέτρα κινούνται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση, είτε ότι ενώ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αποτελέσουν πραγματικό κομμάτι της λύσης του προβλήματος.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τους αναγνώστες και αναγνώστριες του Newsbomb, η κορυφαία το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», δεν αποτελεί επαρκές μέτρο και για τους περισσότερους μάλιστα κινείται και προς τη λάθος κατεύθυνση. Η παραπάνω εικόνα, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά το τελευταίο διάστημα ανοιχτά για την κυβέρνηση μέτωπα, αποτελεί ισχυρό τεκμήριο ότι η πίεση προς αυτήν θα αυξηθεί σημαντικά την αμέσως επόμενη περίοδο.

Πηγή