Connect with us

Published

on

Καθήλωσε και πάλι η μάχη των ελληνικών αρμάτων Leopard με τα αμερικανικά Abrams στην Ξάθη – Γιατί η άσκηση Tank Challenge στη Θράκη προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. 

Με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να τονίζει πως απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και μόνιμη επαγρύπνηση στη νευραλγική περιοχή της Θράκης, ο Στρατός Ξηράς επιδίδεται σε ασκήσεις όχι μόνο υψηλής έντασης αλλά και συναγωνισμού.

Με τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», οι Αμερικανοί ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη Χώρα μας ως εταίρο ασφάλειας και σταθερότητας τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των Βαλκανίων.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως έχει αποκτήσει για τους Αμερικανούς στρατιωτική σημασία ανάλογη της Σούδας, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν συνεχώς το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο της ακριτικής πόλης, ενώ η συνεργασία με τις δυνάμεις του εκλληνικού Στρατού Ξηράς είναι κάτι πάραπάνω από άψογες.

Οι εικόνες από την Ξάνθη, με τα αμερικανικά Abrams να εκπαιδεύονται μαζί με τα Ελληνικά Leopard, στέλνουν δυναμική απάντηση στις προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν που επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση με κάθε ευκαιρία. Η εντυπωσιακή Tank Challenge πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στη Θράκη, με τις αρματομαχίες Ελλήνων και Αμερικανών να κόβουν την ανάσα και να ενθουσιάζουν τους συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 29 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων Μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), με άρματα LEO2 (A4 και HEL), με συμμετοχή Ουλαμού Αρμάτων του C/1-18 Infantry Regiment των ΗΠΑ, με άρματα Μ1Α1 ABRAMS στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης..

Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα
αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες μεταξύ άλλων εστίασαν σε θέματα
τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής εκτέλεσης βολών καθώς και σε τεχνικά
θέματα των αρμάτων.

Η τελική κατάταξη των Ουλαμών, προέκυψε από το συνδυασμό του χρόνου που
χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε
συνάρτηση με την επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της
ευστοχίας των βολών του.

Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ιδιαίτερα εμφανής ήταν η προσπάθεια,
το πάθος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς
και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Την τελική φάση του διαγωνισμού παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος
Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η κ. Salina Rico, Deputy
Principal Officer του Αμερικανικού Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, ο
COL Kelly McDonald, Chief ODC-GR, παρατηρητές από την Αίγυπτο, την
Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιορδανία,
την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων
και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Πέρα όμως από το διαγωνιστικό κομμάτι, το στοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών και η κοινή απόφαση για «θωράκιση» μιας γεωστρατηγικά κρίσιμης περιοχής. Οι ΗΠΑ, με τη συνεχή ενίσχυση της παρουσίας τους στη Θράκη, επιβεβαιώνουν πως βλέπουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα, όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Η Θράκη θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή.

Πηγή