Connect with us

Published

on

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να υποστεί μετασχηματισμούς λόγω αρνητικών θερμοκρασιών και ψυχρού περιβάλλοντος. Δείτε πώς. Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ένα πολύ κρύο επεισόδιο. Σε αρκετές κομητείες, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειωθούν στους -10 ° C ή ακόμα και στους -15 ° C. Πολύ εύκολα λοιπό μπορούμε να κρυολογήσουμε σε τέτοιες θερμοκρασίες.

Πώς όμως θα ξεχωρίσουμε εάν έχουμε μία απλή εποχική γρίπη ή έχουμε προσβληθεί από τον covid-19;

Ενώ μπορεί να μην είμαστε στις θερμοκρασίες που καταγράφονται στη Σιβηρία στο ύψος του χειμώνα (από -10 ° C έως -40 ° C στις ανατολικότερες περιοχές), οι κρύες και οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν τείνουν να έχουν αντίκτυπο στο ανθρώπινο σώμα.

Πώς το ανθρώπινο σώμα καταπολεμά το κρύο;
Το σώμα μας έχει κανονική θερμοκρασία 37 ° C. Μια θερμοκρασία πλεύσης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει. Με ιδρώτα σε ζεστό καιρό, που ρυθμίζει το σώμα και με ρίγη σε πολύ κρύο καιρό.

Αυτές οι μυϊκές συσπάσεις προκαλούνται στον εγκέφαλο από τον υποθάλαμο.

Αυτό ονομάζεται θερμορύθμιση. Είναι αυτός ο φυσικός θερμοστάτης που θα ενεργοποιήσει διάφορους μηχανισμούς για να μας σώσει μερικούς βαθμούς. Κατά συνέπεια, η ενέργεια που αναπτύσσεται από τους μυς κατά τη διάρκεια της ψύξης μετατρέπεται σε θερμότητα μέσω θερμογένεσης και το σώμα μας θερμαίνεται.

Οι συνέπειες του κρύου στο σώμα
Ένα από τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα των θερμοκρασιών που φτάνουν αρνητικά: κρυοπαγήματα. Πράγματι, όταν υπάρχει κρύο, το σώμα επιλέγει να θυσιάσει τα άκρα του (πόδια, χέρια) για να συνεχίσει να ποτίζει όλα τα ζωτικά όργανα με αίμα, όπως η καρδιά. Στη συνέχεια ακολουθεί τα δάχτυλα που μεγαλώνουν μούδιασμα , λευκά, μπλε και επώδυνα. Εάν η κατάσταση αφεθεί να παραμείνει, μπορεί ακόμη και να συμβεί ότι ο κρυοπαγήματα μετατρέπεται σε νέκρωση και πρέπει να ακρωτηριαστεί.

Αλλά άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες προκύπτουν με το κρύο.

Υπό ψυχρή πίεση, η καρδιά αρχίζει να χτυπά γρηγορότερα και να καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο.
Τα τοιχώματα της μύτης στεγνώνουν και ενδέχεται να σπάσουν υπό την επίδραση του κρύου αέρα. Επιπλέον, για τους ασθματικούς, η αναπνοή στο κρύο μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί περίπλοκη.
Τα χείλη έχουν πολύ δύσκολο χρόνο με το κρύο. Πράγματι, συμβαίνει συχνά ότι η λεπτότερη επιδερμίδα στεγνώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σκασίματα, ερεθισμούς και ρωγμές.
Όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για την καλύτερη παροχή ζωτικών οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη από το κρύο.
Οι τρίχες επηρεάζονται επίσης από αρνητικές θερμοκρασίες. Αυτά τα συμβόλαια για τη δημιουργία μιας μικρής απομονωμένης κουβέρτας που ονομάζεται επίσης «χήνες χήνας». Με αυτόν τον τρόπο, οι τρίχες παγιδεύουν αέρα στο δέρμα και το χρησιμοποιούν ως φυσικό μονωτικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο άνεμος-ψύξη είναι ένα τέτοιο πρόβλημα: Εάν ο άνεμος σαρώνει αυτό το στρώμα ζεστού αέρα, η αίσθηση του κρύου αυξάνεται περαιτέρω.
Πώς να μην κρυώσει;
Για να αποφύγετε κρυοπαγήματα, σκασίματα, ρωγμές και φραγκοστάφυλα, είναι απαραίτητο να καλυφθείτε καλά . Αν όμως είστε από τη φύση του ψυχρός, σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα καλό ζεστό μπάνιο και μην διστάσετε να καταναλώσετε ζεστά ροφήματα για να ενυδατώσετε, κατά προτίμηση ζεστό τσάι.