Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο συχνά μοιάζει περισσότερο με χρηματιστηριακή αγορά παρά με άθλημα, μια πιθανή μεταγραφή – όπως αυτή του Χαράλαμπου Κωστούλα στην Μπράιτον – ξεφεύγει από τα στενά όρια των… μηδενικών και περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, της αναγνώρισης, της στρατηγικής και της μεγάλης ευκαιρίας.
Το ποσό; Σχεδόν 47 εκατομμύρια ευρώ. Για έναν 18χρονο ποδοσφαιριστή που ακόμα δεν έχει προλάβει να γράψει ούτε σελίδα, αλλά ήδη κρατάει στα χέρια του το εξώφυλλο. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά. Αλλά η ουσία δεν είναι απλώς οικονομική. Και δεν πρέπει να είναι.
Ο Χαράλαμπος Κωστούλας: Από το Ρέντη στο Νησί με το βλέμμα ψηλά
Ο Κωστούλας δεν είναι απλώς “άλλος ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς”. Είναι η επιτομή του νέου Έλληνα παίκτη που δεν τρομάζει μπροστά στο διεθνές περιβάλλον, δεν περιμένει να γεράσει για να πάρει μεταγραφή, και έχει χτίσει το hype του με συνέπεια και επένδυση.
Το scouting της Premier League δεν επενδύει στην τύχη. Ειδικά ομάδες όπως η Μπράιτον – που φημίζονται για το ποδοσφαιρικό “IQ” και τη ματιά στο μέλλον – δεν δίνουν 47 εκατομμύρια επειδή κάποιος έβαλε δύο γκολ σε φιλικά Κ19. Βλέπουν ταχύτητα, decision making, αθλητικό προφίλ και ψυχολογία.
Για τον ίδιο τον Κωστούλα, η μεταγραφή αυτή – αν τελικά ολοκληρωθεί – δεν είναι το ταβάνι. Είναι το σκαλοπάτι. Το σκαλοπάτι προς την Premier League, προς την ωρίμανση, προς το επίπεδο που τα παιδιά σαν αυτόν ονειρεύονται από τη στιγμή που έβαλαν την πρώτη φανέλα με τα χρώματα του Ολυμπιακού.
Τι σημαίνει για τον Ολυμπιακό πέρα από τα εκατομμύρια
Ο Ολυμπιακός, βεβαίως, αν τα βάλει στην τσέπη του τα 47 εκατομμύρια, θα κάνει τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Αντίθετα, αυτή η μεταγραφή είναι επικοινωνιακή, στρατηγική και συμβολική:
1. Αναγνώριση του προγράμματος ανάπτυξης
Ο Ολυμπιακός μπορεί επιτέλους να δείξει πως παράγει, δεν αγοράζει μόνο. Ότι έχει σχολή, δεν είναι μόνο “ομάδα”.
2. Branding σε διεθνές επίπεδο
Όταν παίκτης σου αγοράζεται με τέτοια χρήματα από ομάδα της Premier League, ανοίγεις πόρτες για επόμενες πωλήσεις. Ο επόμενος Κωστούλας ίσως πουληθεί με λιγότερη αντίσταση και σε μεγαλύτερη τιμή.
3. Κίνητρο για τα ταλέντα
Πλέον, κάθε πιτσιρικάς στις ακαδημίες του Θρύλου ξέρει ότι μπορεί να φύγει για Premier League αν δουλέψει. Αυτό αλλάζει την κουλτούρα της παραγωγής.
Εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο παρακαλάει για την επόμενη “καλή φουρνιά”. Και κάθε φορά που ένα ταλέντο ξεπετάγεται, βιαζόμαστε να το αποθεώσουμε ή να το κάψουμε.
Ο Κωστούλας μοιάζει να είναι η σπάνια περίπτωση που έχει και τα δύο, και ταλέντο και μυαλό. Και αν ο Ολυμπιακός επιλέξει να πει το “ναι”, καλό θα είναι να μη μείνει απλώς στα λεφτά. Αλλά να επενδύσει αυτά τα χρήματα στο ίδιο μοντέλο που γέννησε τον Μπάμπη.
Γιατί σε τελική ανάλυση, δεν έχει νόημα να πουλάς ένα διαμάντι, αν δεν ξέρεις πώς να ξαναβρείς άλλο.
Ο Κωστούλας δεν είναι το τέλος μιας ιστορίας. Είναι η αρχή μιας νέας αφήγησης. Όπου ο Ολυμπιακός δεν θα είναι απλώς μια ομάδα που σηκώνει κύπελλα στην Ελλάδα, αλλά ένα ποδοσφαιρικό εργαστήριο που παράγει ταλέντο για όλη την Ευρώπη.
Αρκεί να το πιστέψει.