Δεν χρειάστηκε να ειπωθεί επίσημα. Η ανακοίνωση της επιστροφής του Ντορόν Λάιντνερ στη Χάποελ Τελ Αβίβ με δανεισμό και οψιόν αγοράς τα είπε όλα – και κυρίως αυτό που δεν γράφτηκε πουθενά: ότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ πραγματικά.
Ο Ισραηλινός μπακ, που ήρθε στον Ολυμπιακό με ελπίδες και διεθνή παρακαταθήκη, δεν πήρε ούτε μια σοβαρή ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να προσφέρει. Και δεν μιλάμε για κάποιον 18χρονο “project” που ήθελε χρόνο να ωριμάσει. Ο Λάιντνερ είναι 23 ετών, διεθνής, με γεμάτες χρονιές πίσω του, και με παρουσία σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παρόλα αυτά, η πόρτα του Ρέντη έμεινε κλειστή για εκείνον. Και αυτό, έχει ονοματεπώνυμο: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.
Η λογική του «έξω πριν καν μπεις»
Το μοτίβο ήταν σαφές. Έξι μήνες στον Ολυμπιακό, ελάχιστες συμμετοχές – κυρίως με τη Β’ ομάδα – και αμέσως δανεισμός. Αυστρία, Ζυρίχη, τώρα ξανά Ισραήλ. Σε κάθε νέο κύκλο, η υπόσχεση ήταν η ίδια: “Θα δούμε το καλοκαίρι αν είναι έτοιμος”. Αλλά το καλοκαίρι δεν ερχόταν ποτέ για τον Ντορόν.
Φέτος, που ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρη ανοιχτή πληγή στο αριστερό άκρο – με Ορτέγκα πιθανότατα φευγάτο και χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική – θα περίμενε κανείς ο Λάιντνερ να πάρει έστω μια δοκιμή στην προετοιμασία. Όχι γιατί είναι σωστό να μένουν παίκτες μόνο για λόγους συμβολαίου, αλλά γιατί του αξίζει έστω μία “καθαρή” αξιολόγηση. Αντί γι’ αυτό, όμως, ήρθε μια ήσυχη, σχεδόν αδιάφορη ανακοίνωση δανεισμού. Με οψιόν αγοράς. Δηλαδή, “αν δεν ξανασχοληθούμε, ας πάει και στο καλό.”
Τελειώνει πριν αρχίσει – και αυτό είναι λάθος
Δεν λέμε ότι ο Λάιντνερ είναι ο επόμενος Μαρσέλο. Ούτε ότι θα γινόταν βασικός από την πρώτη μέρα. Αλλά όταν έχεις παίκτη με διεθνείς παραστάσεις, πλούσια προϊστορία, φρεσκάδα και ακόμα προοπτική εξέλιξης – τουλάχιστον τον δοκιμάζεις. Αν μη τι άλλο, σε μια θέση που αυτή τη στιγμή έχει κενό.
Αντί γι’ αυτό, ο Μεντιλίμπαρ κάνει αυτό που φαίνεται να κάνει πολύ καλά τελευταία: αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες για το μέλλον κάποιων παικτών, χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι όταν πρόκειται για τον Λάιντνερ, η απόφαση είναι ξεκάθαρη: “Εκτός. Μόνιμα.”
Όταν η ευκαιρία γίνεται πολυτέλεια
Η περίπτωση Λάιντνερ ίσως περάσει στα “ψιλά” για κάποιους. Άλλωστε δεν ήταν “επένδυση” εκατομμυρίων. Αλλά δείχνει ακριβώς τι πάει στραβά σε ομάδες που δεν δίνουν χώρο ούτε καν σε δικούς τους παίκτες να αποδείξουν κάτι.
Γιατί αν δεν μπορεί να πάρει έστω μια ευκαιρία στην προετοιμασία ο βασικός αριστερός μπακ της Εθνικής Ισραήλ, τότε ποιος μπορεί;