Ο Ολυμπιακός είναι (ξανά) πρωταθλητής Ελλάδας. Όμως αυτή τη φορά, ο τίτλος δεν είναι το τέλος. Είναι η αφετηρία. Μια νέα εποχή ξημερώνει για τους Πειραιώτες — και αυτή δεν χτίζεται μόνο με μεταγραφές και φιλοδοξίες, αλλά και με… τούβλα. Κυριολεκτικά.
Το μεγάλο project που συζητιέται στα ενδότερα της ΚΑΕ και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά αφορά το πιο απλό και ταυτόχρονα το πιο θεμελιώδες: την απόκτηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ή, αν προτιμάτε, την οριστική μετατροπή του σε Στάδιο Ερυθρόλευκης Ιδιοκτησίας και Φιλοδοξίας.
Η αλλαγή που καθυστερεί… αλλά έρχεται
Όπως αποκάλυψαν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι στη συνέντευξη Τύπου μετά το Game 4, οι συζητήσεις με το κράτος για την παραχώρηση του ΣΕΦ βρίσκονται σε τελική φάση. «Πιστεύουμε πως θα το πάρουμε το γήπεδο», είπε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, προσθέτοντας χωρίς υπεκφυγές πως ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να μπει σε μία τετραετία οικονομικής θυσίας για να κάνει το γήπεδο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Αφαίρεση του στίβου για επέκταση της χωρητικότητας στις ~17.000 θέσεις.
- Κατασκευή κολυμβητηρίου και ξενώνα, πιθανότατα για τις ανάγκες ακαδημιών και φιλοξενίας.
- Αισθητική και τεχνολογική αναβάθμιση για να σταθεί το ΣΕΦ δίπλα σε γήπεδα όπως της Βαλένθια, της Μακάμπι και της Παρτιζάν.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο, που όμως κουβαλά και την αναμενόμενη καθυστέρηση – θεσμική, πολιτική, ελληνική.
Έχουμε ζήσει το ΣΕΦ από τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’90 μέχρι τις ευρωλιγκάτες νύχτες με Σπανούλη, Πρίντεζη και τώρα Φουρνιέ, γι’ αυτό θα πούμε κάτι απλό. Αργησε, αλλά επιτέλους γίνεται. Γιατί είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικό να έχουμε πια 2025 και ο Ολυμπιακός, μια ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωλίγκα με τρόπο συνεπή και ανταγωνιστικό, να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο που στην κυριολεξία… δεν της ανήκει. Ούτε καν λειτουργικά.
Δεν μπορείς να ζητάς από έναν σύλλογο να κάνει πρωταθλητισμό και να τον μετράς με την ίδια μεζούρα απέναντι σε ομάδες με ιδιόκτητα κέντρα, με training facilities και corporate lounges, όταν εσύ μαζεύεις κουβάδες το καλοκαίρι για τη μούχλα.
Τι θα κερδίσει ο Ολυμπιακός;
- Αυτονομία και έσοδα
Ένα ιδιόκτητο ΣΕΦ σημαίνει απόλυτος έλεγχος στα event, τις χορηγίες, τις χρήσεις. Το brand «Ολυμπιακός» θα μπορεί να πουληθεί και να εμπορευθεί σε κάθε τετραγωνικό. - Ακαδημίες και ανάπτυξη
Το κολυμβητήριο και οι ξενώνες υποδηλώνουν επένδυση στο μέλλον – στον Έλληνα αθλητή που σήμερα κοιτάει TikTok και αύριο μπορεί να κοιτάξει Ευρωλίγκα. - Αγωνιστικό βάθος
Αν γίνει το γήπεδο πραγματικά λειτουργικό, με κατάλληλες εγκαταστάσεις για αποκατάσταση, αποθεραπεία και προπόνηση, τότε θα προσελκύσει άλλης κλάσης αθλητές. Γιατί δεν αρκεί να πληρώνεις καλά – πρέπει να τους πείσεις ότι θα έρθουν σε έναν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Κίνδυνοι & προκλήσεις
- Το κόστος είναι τεράστιο (μιλάνε για 80 εκατομμύρια ζημιά στην τετραετία). Εδώ θα μετρηθεί το commitment των Αγγελόπουλων.
- Η καθυστέρηση στις εγκρίσεις μπορεί να τινάξει το project στον αέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην Ελλάδα ένα «πρότζεκτ» ξεκινά για 2 χρόνια και τελειώνει… στον αιώνα τον άπαντα.