Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με την Ηλιάνα Κουλαρμάνη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πολύκαρπος Αδαμίδης έδωσε τη δική του οπτική για τις εξελίξεις γύρω από την πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία. Η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός εντός 30 ημερών, η αποδοχή της από το Κίεβο, η στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν και οι επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ απασχόλησαν την ανάλυσή του στις 13 Μαρτίου 2025. Ο καθηγητής έριξε φως σε ένα γεωπολιτικό σκηνικό που κρατά τον κόσμο σε αγωνία, με τη Ρωσία να εμφανίζεται επιφυλακτική και τον Τραμπ να κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
Η αμερικανική πρόταση για εκεχειρία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία. Με τον πόλεμο να συνεχίζεται για περισσότερα από τρία χρόνια, το Κίεβο δείχνει να βλέπει στην πρωτοβουλία του Τραμπ μια ευκαιρία να κερδίσει χρόνο. Η αποδοχή της πρότασης από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ήταν απρόσμενη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πίεση στο μέτωπο, ενώ η διεθνής στήριξη φθίνει. «Το Κίεβο χρειάζεται ανάσα», σημείωσε ο Αδαμίδης, υπογραμμίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να δώσει στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν και να επανεξοπλιστούν. Ωστόσο, η σιωπή της Μόσχας κρατά το σκηνικό αβέβαιο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δώσει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ. Ο Αδαμίδης τόνισε ότι η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις με σκεπτικισμό, θεωρώντας ότι πίσω από την κίνηση του Τραμπ κρύβεται μια δόση δυσπιστίας προς την Ουκρανία. «Η Ρωσία είναι πεπεισμένη πως ο Τραμπ δεν εμπιστεύεται το Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εξηγώντας ότι η Μόσχα βλέπει τον Αμερικανό πρόεδρο να κρατά αποστάσεις από τον Ζελένσκι. Οι ρωσικές δυνάμεις, που ελέγχουν περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν εύκολα. Η επίσκεψη του Πούτιν στο Κουρσκ, όπου δήλωσε ότι τα κατεχόμενα εδάφη δεν πωλούνται, στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας.
Η Μόσχα έχει θέσει σκληρούς όρους στο παρελθόν: μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση και αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους. Ο Αδαμίδης εκτιμά ότι ο Πούτιν μπορεί να δει την εκεχειρία ως παγίδα, φοβούμενος ότι θα δώσει στην Ουκρανία χρόνο να ενισχυθεί με δυτική βοήθεια. «Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει το πλεονέκτημα που έχει χτίσει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αντίδρασή του θα φανεί σύντομα, πιθανότατα στη συνέντευξη Τύπου με τον Λουκασένκο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως ο κεντρικός παίκτης σε αυτή την εξίσωση. Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δείξει ότι θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στη διεθνή σκηνή, με την Ουκρανία να αποτελεί προτεραιότητα. Ο Αδαμίδης υπογράμμισε ότι η στάση του Τραμπ απέναντι στο Κίεβο είναι επιφυλακτική. «Δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να σταθεί μόνη της», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ βλέπει τη Ρωσία ως πιο αξιόπιστο συνομιλητή. Η αποστολή διαπραγματευτών στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, δείχνει ότι πιέζει για γρήγορα αποτελέσματα.
Η απειλή «καταστροφικών κυρώσεων» αν η Ρωσία απορρίψει την πρόταση είναι ένα ακόμα χαρτί του Τραμπ. Ωστόσο, ο καθηγητής εκτιμά ότι ο Πούτιν δεν θα πτοηθεί εύκολα, καθώς η Ρωσία έχει μάθει να ζει υπό κυρώσεις. «Ο Τραμπ παίζει με το καρότο και το μαστίγιο», σχολίασε ο Αδαμίδης, «αλλά η Μόσχα δεν θα πει ‘ναι’ χωρίς ανταλλάγματα».
Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανάμικτα συναισθήματα. Η Γερμανία επιμένει στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ενώ Γαλλία και Βρετανία μιλούν για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων. Ο Αδαμίδης σημείωσε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει θεατής, αν ο Τραμπ και ο Πούτιν τα βρουν μόνοι τους. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει ρόλο», τόνισε, «αλλιώς θα χάσει επιρροή στο Κίεβο». Η εκεχειρία, αν έρθει, θα δοκιμάσει τη συνοχή των Ευρωπαίων.
Η ανάλυση του Πολύκαρπου Αδαμίδη φωτίζει ένα πολύπλοκο σκηνικό. Η εκεχειρία κρέμεται από την απόφαση του Πούτιν, η οποία θα κρίνει αν ο Τραμπ πετύχει τη διπλωματική του νίκη. Με το Κίεβο να περιμένει, τη Μόσχα να ζυγιάζει και την Ευρώπη να ανησυχεί, το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η ειρήνη είναι κοντά ή αν ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Δείτε όλα όσα αποκάλυψε